Fremtidsplaner offentliggjort af ACO

FIA og Automobile Club de l’Ouest har annonceret fremtidsplanerne for sportsvognsræs.

Der sker rigtig meget indenfor deres forskellige kategorier, og de første ændringer træder allerede i kraft om få måneder.

Dækvarmere som man kender fra blandt andet Formel 1 har været forbudt indenfor sportsvogne i lang tid, men i stedet har holdene brugt såkaldte ovne, hvor en varmekanon har blæst varm luft ind i et telt, hvor dæk og fælge har været placeret. Derfor har de haft lidt temperatur, inden de blev monteret på bilerne. Fra 2023 er det forbudt i FIA World Endurance Championship og European Le Mans Series. Ved februar 2023 udgaven af Asian Le Mans Series bliver det fortsat tilladt, men herefter er det slut i den serie. Alt det er for miljøets skyld, da det kræver energi at varme alle disse telte op. Derudover kommer der nye dæk, som skal kunne holde endnu længere end de nuværende, så der ikke skal skiftes dæk helt så ofte.

Der kommer fortsat til at være et VM for konstruktører i Hypercar kategorien. Her kan der højst deltage to biler fra hver konstruktør, og det er optil hver enkelt konstruktør at udnævne hvem af deres biler, som skal deltage i det mesterskab. De Hypercars som ikke deltager i det mesterskab, kommer til at køre om en World Cup for Hypercar hold, hvor også private hold kommer til at deltage. I 2023 ved vi allerede at der kommer 4 stk Porsche 963 LMDh racere, hvoraf to bliver fabriksbiler, og de to andre bliver fra henholdsvis Hertz Team Jota og Proton Competition.

Der kommer igen til at ske ændringer på LMP2 racerne – og denne gang ikke udelukkende i en begrænsende retning. Godt nok bliver der pillet yderligere 10kW og 500 rpm af motorerne i FIA WEC samt ved 24 timers løbet i Le Mans, for at sikre en passende afstand til Hypercar kategorien. I 2021 og 2022 var det til tider ret tæt mellem de to klasser, uden at de for alvor kom i karambolage med hinanden. Til gengæld får ELMS racerne 15kW ekstra at gøre godt med, nærmer sig derved tidligere tiders hestekræfter. Der er dog stadig 35kW optil 2020 niveauet, hvor bilerne var de mest kraftfulde.

AF Corse #83 & Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

I 2024 bliver GT3 indført i FIA WEC og ELMS. Såfremt Hypercar og GT3 bliver så stor en succes som ACO håber på, vil LMP2 blive udfaset som fast kategori i FIA WEC. Dog vil der være reserveret mindst 15 pladser ved 24 timers løbet i Le Mans, som så kommer til at gå til ELMS og Asian LMS plus eventuelle IMSA hold. Samtidig er den nye specifikation af LMP2 racere skubbet til 2026. Den nuværende spec blev indført i 2017.

GT3 kategorien bliver en Pro/Am kategori, ligesom GTE Am er i øjeblikket. Alle biler skal køre på det samme dækmærke, og samtidig bliver der åbnet for at der kan udvikles et specielt aerokit, som passer bedre til Le Mans – men den præcise mening af det, er ikke nærmere beskrevet.

LMP3 kategorien er utrolig populær, og ekspanderer til flere og flere lande udenfor ACO kategorierne. Senest er der gang i en opblomstring i Tyskland med Prototype Cup. Derfor er det blevet bestemt, at den nuværende specifikation af biler kommer til at gælde til og med 2026. Den nuværende spec blev indført i 2020, som var en videreudvikling af det oprindelige 2015 reglement.

Relaterede nyheder